Bitcoin ETF-pomp
Geautomatiseerde cryptohandel

Alleen omhoog?

De afgelopen weken voelden alsof de goede oude tijd was teruggekeerd. 2020/21 Flashbacks komen sterk naar voren BTC en ETH zijn sinds september met dubbele cijfers gestegen. Dankzij deze rally zijn andere Crypto-majors zoals Solana nog sterker gestegen. Zijn we al terug?

Een van de meest recente prijsbepalende factoren is positief nieuws over de goedkeuring van Crypto ETF’s. Omdat het pad duidelijk is voor een nu onvermijdelijke Bitcoin ETF, zijn de gevolgen van een dergelijke goedkeuring voor de marktdeelnemers. Gisteren was de grote verrassing voor de markt de aanvraag van Blackrock om een ​​ETH ETF in te dienen, wat resulteerde in prijsvuurwerk.

Nu de markten het ETF-seizoen vieren, is het belangrijk om te onthouden dat, in tegenstelling tot een Futures ETF die al bestaat voor bepaalde crypto-activa, een Spot ETF zou worden ondersteund door daadwerkelijke op de markt gekochte BTC/ETH-activa. Dit zal onvermijdelijke koopdruk creëren van enkele van de grootste institutionele spelers ter wereld. Het voelt zeker alsof crypto ‘volwassen wordt’.

Dit gebeurt tegen een interessante macro-opstelling. Nu de tekorten steeds groter worden, stijgen de Amerikaanse staatsobligaties op langlopende staatsobligaties (met looptijden >10 jaar) sneller dan de kortetermijnrentes (met looptijden <2 jaar). Dat is slecht nieuws voor zowel het ministerie van Financiën als de Federal Reserve. Het duidt op een afnemende belangstelling voor de lange termijn Amerikaanse staatsobligaties en stijgende inflatieverwachtingen. Zonder kopers voor langlopende obligaties heeft het ministerie van Financiën moeite om meer schulden uit te geven. Stijgende inflatieverwachtingen ondermijnen waar de Fed het afgelopen jaar tegen heeft gevochten met renteverhogingen. Het probleem wordt bijzonder relevant nu we een verkiezingsjaar ingaan waarin de machthebbers liever geen grote recessie meemaken.

Ondertussen is de trend van stijgende rentes op langlopende obligaties ook slecht nieuws voor banken die een aanzienlijk deel van deze obligaties op hun balans hebben staan. Wanneer de rente stijgt, dalen de koersen van obligaties. Dalingen in de koers van obligaties zijn op hun beurt schadelijk voor uw solvabiliteit, zoals Silicon Valley Bank op de harde manier ondervond. Om te voorkomen dat dit verder escaleert, pauzeert de Fed voorlopig de renteverhogingen en geeft ze meer kortlopende obligaties uit. sommige beschouw dit als een liquiditeitsinjectie in de markten die de prijzen van activa, waaronder ons favoriete magische internetgeld, zou doen stijgen.

Wat zal er volgens de kristallen bol hierna gebeuren? Een deel van de huidige rally voelt enigszins schuimig aan. Als vuistregel op cryptomarkten geldt dat Alts stijgen nadat BTC en ETH hun moment hadden gehad. Bovendien hebben cryptoprijzen vaak last van seizoensinvloeden. Dit zijn slechts enkele overwegingen die handelaren zouden moeten maken.

De belangrijkste vraag is echter of we aan het einde van een echozeepbel zitten of al aan het begin staan ​​van de volledige bullmarkt. Velen zullen zich de rally van 2019 herinneren die werd gevolgd door een door COVID veroorzaakte grote daling over de hele linie in maart 2020. Wat volgde was de DeFi Summer die rechtstreeks naar de bullmarkt van 2021 leidde. Het was een laatste uitdaging voordat ‘Up Only’ begon. Zal de geschiedenis zich herhalen?