Geautomatiseerde cryptohandel

Groen licht vooruit?

Het waarschijnlijk meest herhaalde gezegde in deze nieuwsbrief is dat de geschiedenis zich niet herhaalt, maar rijmt. Dit geldt des te meer als het om de markten gaat. November en december 2023 hebben de Crypto-markten uitzonderlijk goed behandeld. Bitcoin staat ruim boven de $40 en veel Altcoins volgen dit. Het voelt ook niet alleen als ‘lege’ euforie. Feitelijke technologische innovatie voedt een deel van de run.

De Taproot-upgrade van Bitcoin heeft daadwerkelijke programmeerbaarheid toegevoegd aan de Old Orange Lady Bitcoin, die nog nooit eerder open stond voor innovatie. Dit heeft Ordinals mogelijk gemaakt, wat in wezen NFT's op Bitcoin zijn, evenals 'BRC-20'-tokens. Voor de slimme contractketens splitst de discussie over schaalbaarheid zich duidelijk op in de lijn van monolithisch versus modulair. Monolithische, snelle Layer-1-ketens zoals Solana hebben een sterk gebruikerservaringvoordeel ten opzichte van 'modulaire' ketens zoals Ethereum die voor groei kijken naar Layer-2 'rollups' en andere schaaltechnologie. Beide benaderingen hebben veel technische vooruitgang gekend, wat nieuwe toepassingen, games en meer met zich meebrengt. Zelfs NFT's zijn weer in opkomst.

Aan de andere kant zijn de macrogebeurtenissen, van een schijnbaar einde aan de rentestijgingen tot de aanstaande goedkeuring van de eerste Bitcoin ETF, goed in het voordeel van de cryptomarkten uitgevallen. Bovendien nadert de volgende Bitcoin-halvering in april 2024 snel.

Als we naar voorgaande cycli kijken om te proberen te voorspellen wat er gaat gebeuren, kunnen we een aantal observaties maken. Historisch gezien heeft het sterkste deel van een bullmarkt een halvering gevolgd en niet voorafgegaan. Ook historisch gezien hebben we in december 2017 stijgingen in de BTC-prijs gezien, die vervolgens werd gevolgd door de bearmarkt van 2018/19. We hebben ook de aanloop van december 2020 gezien die voorafging aan de bullmarkt van 2021.

Wat ook interessant is, is dat de belangstelling van de detailhandel voor Bitcoin en crypto nog lang niet in de buurt van eerdere niveaus ligt. In december 2017 en december 2020 bereikten de Google-zoekopdrachten in Bitcoin een piek. Momenteel liggen ze nog steeds ruim onder het niveau van 2021. Op welk Bitcoin-prijsniveau zou de retailinteresse terugkomen? Mocht de belangstelling weer toenemen, dan zou de prijsgroei verder kunnen versnellen. Gezien de belangstelling van de detailhandel en de naderende halvering kan het erop lijken dat we het pad van december 2020 volgen, en niet dat van 2017.

Dit klinkt natuurlijk allemaal te mooi om waar te zijn. Als er één ding is dat wij, afgematte overlevenden van talloze bearmarkten, hebben geleerd, dan is het dat de dingen zelden verlopen zoals verwacht. Onverwacht slecht nieuws aan de kant van de Amerikaanse toezichthouders zou nog steeds kunnen arriveren. Of het economische klimaat kan verslechteren, wat waarschijnlijker lijkt dan niet. Uiteindelijk zou de detailhandel, zonder de controles op de COVID-stimulans, nu de recessie aan de gang is en eerder op crypto is gebrand, misschien ook gewoonweg niet het geld hebben om opnieuw te investeren. Er kan wat rijm zijn, maar de geschiedenis kan toch een zeer onverwachte wending in beide richtingen nemen.

Maar laten we voor nu een vrolijk kerstfeest vieren. Na de afgelopen 2 jaar hebben we het verdiend.