Geautomatiseerde cryptohandel

Bullish handhaving

Na bijna een jaar van wervelende geruchten hing de dreiging van Amerikaanse regelgevende en strafrechtelijke handhaving tegen Crypto's grootste Exchange Binance nog steeds boven de markt. Deze geruchten kunnen nu eindelijk van tafel worden geveegd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Binance een boete van 4.3 miljard dollar opgelegd. De iconische CEO van de beurs, CZ, bekende schuldig te zijn aan het witwassen van geld en heeft zijn functie neergelegd. 

De markten reageerden snel op het nieuws. Na een eerste daling namen de stieren het verhaal over. BTC snel hersteld. Niet alleen hadden de zaken nog veel erger kunnen aflopen, maar een grote onzekerheid is eindelijk weggenomen. Binance komt eruit met een nieuwe 'schone' lei en kan blijven opereren. In een sector die zo jong en volatiel is als crypto, zullen er altijd staartrisico’s blijven bestaan. Toch is het duidelijk dat de meeste ‘skeletten in de kast’, of het nu FTX, Luna/Terra, 3AC, Celsius of nu de zaak tegen Binance is, naar bed zijn gebracht. Wat het marktsentiment betreft, staat er niet veel tussen ons en een start van de Bull Market in 2024.

In ander marktnieuws hebben beleggers dollars verkocht tegen de hoogste koers in een jaar, terwijl ze gokten op een renteverlaging van de Federal Reserve in het nieuwe jaar. Nu de Amerikaanse inflatie in oktober is gedaald tot 3.2%, meer dan verwacht, en de economie blijft verzwakken, kunnen we erop wedden dat we de laatste rentestijgingen hebben gezien. Dit is goed nieuws voor risicovolle activa zoals crypto en elke marktdeelnemer met in dollars luidende schulden. Naarmate de rente daalt, zal het kapitaal op zoek gaan naar mogelijkheden voor hogere rendementen. Zo luidt de theorie.

Dit staat echter niet in steen gebeiteld. Ironisch genoeg stijgen, terwijl de inflatieverwachtingen op de korte termijn dalen, de inflatieverwachtingen op de langere termijn, zoals besproken in onze vorige column, terwijl de markten verwachten dat rentedalingen de inflatie weer zullen aanwakkeren. De Fed zou dit wel eens kunnen zien als een teken om renteverlagingen langer uit te stellen dan de meesten verwachten. Het besluit over de rentetarieven zal een van de belangrijkste factoren zijn die een bullmarkt opnieuw kunnen doen ontbranden. Als er ooit een tijd is geweest om te kijken hoe de Federal Reserve elk aanstaand datapunt interpreteert, dan is het nu.